разликата между колеж и университет

Знам, че в България думичката колеж не звучи добре, понеже се свързва най-вече с учебни заведения, в които се учи по-малко от 4 години и които не ти дават диплома за бакалавър. Колеж означава И това, но не само и не най-вече.

Колеж в англоезичния свят означава това, което на български по-често наричаме университет, и води до бакалавърска степен. Някои колежи предлагат и магистратура, а други наистина са 2 годишни и не водят до бакалавър, но така или иначе всичко, което ви подготвя за бакалавър, особено в САЩ, се нарича колеж и не е мръсна дума.

Така че когато става въпрос за хора, на които тепърва им предстои да учат за първата си степен във висше училище, обикновено употребявам “колеж”, а не “университет”.

Колежът понякога е част от университет. Просто университетът е нещо, което предлага всички степени – и бакалавър, и магистър, и доктор. Частта от университета, която образова учещите за бакалаври, се нарича колеж. Така че за колкото и велики да се смятате, в колкото и велико училище да учите, ако учите за бакалавър, сте в колеж. Така е в Харвард и Оксфорд. Ако не ви харесва и искате да учите за бакалавър в нещо, което се нарича университет, можете да изберете Пловдивски Университет, да речем.

Как така ваш роднина учи в Harvard University, пък аз казвам, че учи в Harvard College? Ами просто Harvard College е, да го наречем, “отдел” на Harvard University – отделът за бакалаври. Има и още няколко “отдела”, в които учат за по-високи степени и имената им пак започват с Harvard, но никое само по себе си не е университет. Университет е нещо абстрактно, което обединява всички отделни “отдели” (училища).

Надявам се това най-после да успокои духовете на родителите и на амбициозните ученици. А учениците, най-после разберете, че още сте малки и ви се полага първо да минете през колеж и да станете бакалаври – приемете го философски.

Advertisements

7 responses to this post.

 1. Posted by petya on April 1, 2009 at 9:45 am

  аз мисля, че ти си доста тъп/а. Първо тона ти в статията е достатъчно агресивен и второ запознаваш или по – скоро опитваш се да запознаваш хората с неща, които всеки дори не-дотам образован човек знае. Не знам в каква среда на ниско-образовани хора живееш, че да не бъдат наясно с такива факти. Плюс това не вижам къде е проблема в изразяването. Това, че за момента си в колеж, не значи, че като цяло не си в университет. Или си търсиш теми за разсъждение? Ей така да има…

  Reply

 2. Скъпа Петя,

  Пиша за конкретна малка публика, която не е наясно с понятията и която познавам лично. Блогът е отворен и за други, на които тази информация би могла да бъде полезна.

  Ако ти вече можеш да четеш, предполагам няма да нападаш авторите на буквари и началните учители за това, че учат първокласниците да четат.

  Reply

 3. Posted by Доктор Атомна физика on October 25, 2009 at 10:23 pm

  Имам чуството че този който го е писал учи в колеж,и изка да изтъкне хубавите неща на колежа и да го сравни с чертите на универрситета.Но между двете има разлика и то съществена!.Всички знаем какви слухове се носят за образованието на американците.

  Reply

 4. Ние тук не разчитаме толкова на чувства и слухове, а на информация от проверени източници и личен опит 🙂

  Reply

 5. Posted by Miroslav on November 10, 2009 at 11:56 pm

  Аз пък уча бакалавър в University College ;). Вариации на имената колкото искаш 🙂

  Reply

  • Posted by Miroslav on November 11, 2009 at 6:39 pm

   малка поправка University Honoured College. Honoured имало по голямо признание колежът когато студент кандидатства за магистратура.

   Reply

 6. Е, аз уча Право и като студент по тази специалност не мога да придобия по-ниска степен от магистър. Това важи и за онези членове на нашето общество, които назоваваме масово по научна степен, а не по предмет на дейност 😀

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: