степени за висше образование

В англоезичния свят и у нас ( а лека-полека и по целия свят) са:

Бакалавър (Bachelor)у нас и в САЩ е с продължителност 4 години, а в някои европейски страни е 3 години. Учите го след завършване на гимназия. Не можете да го прескочите и да се дипломирате за Магистър или Доктор без тази първа степен на висшето образование. Ако ви предстои да учите за бакалавър и търсите информация в някой сайт на висше училище, гледайте информацията за Undergraduate. Ако си ученик или не си завършил никакво висше образование, те интересува тази степен!

Магистър (Master) в зависимост от специалността е с различна продължителност, но най-често е около 2 години. Нужно е първо да сте завършили със степен Бакалавър. В много случаи не е нужно бакалавърската степен да е по същата специалност както магистратурата, която искате да изучавате.

Магистратурата предполага, че сте наясно какво искате да специализирате. Повечето кандидати учат магистратура когато са поработили и натрупали опит и са наясно със себе си. У нас не е така – тук всеки бърза да свърши всичко наведнъж и “да му се маха от главата”.

Никак не е задължително да учите и двете степени в едно и също училище. Ако ви трябва повече информация, търсите думичката Graduate. Някои работодатели предпочитат да наемат магистри, а не бакалаври, но зависи за каква работа става въпрос.

Доктор (Doctor, често е PhD, но да не се отплесвам в подробности сега) – Тази степен е само за тези, които се интересуват задълбочено от някой проблем и искат да го изследват самостоятелно, тъй че са готови да му посветят някоя и друга година от живота си и да напишат дипломна работа, която представлява оригинален труд.

Формално е нужно на тези, които искат някой ден да станат редовни професори във висше училище. И на тези, на които душата им копнее да учи. Така че докторати не се правят от твърде много хора, особено ако сравняваме с кандидатите за бакалавърска степен.

За повече информация в университетите – търсете с вълшебната думичка Postgraduate.

Advertisements

One response to this post.

  1. […] учи по-малко от 4 години и които не ти дават диплома за бакалавър. Колеж означава И това, но не само и не […]

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: