препоръките за common app и не само

Нужни са 3. Едната препоръка трябва да е от counselor. Не е задължително в училище да има един, който да изпълнява тази длъжност. Тъй като в нашите училища няма специален, можете да изберете учител.

Помолете учителите доста по-рано, за да имат време.

Изберете такива учители, които ви познават добре и могат да пишат конкретни впечатления.

Може да се случи така, че един и същ учител да пише препоръки на няколко души. Също така е възможно тези ученици да кандидатстват в един е същ колеж. Тук се крие огромна опасност!

Ако всеки превежда и печата сам препоръките, както намери за добре, в един и същ колеж ще попаднат препоръки, които уж са от един учител, а са написани в различен стил, с различен шрифт, оформени по различен начин, с различен почерк на бланките.

Твърде възможно е в колежа да забележат това и всички ученици от съответното училище да отпаднат от класацията. И не само това, а и никога повече ученици от същото училище да нямат шанс. Това е реална опасност и вече се е случвало с български ученици!

Ако работите в екип и си сътрудничите честно, имате големи шансове! Не възприемайте съучениците си като опасна конкуренция. Ако “елиминирате” Пешо от съседния клас, най-вероятно елиминирате себе си, а конкуренцията от други български ученици остава.

Направете списък с учениците, които ще получат препоръки от учителя X, Y, Z и т.н. обяснете на учителя, че всички препоръки е нужно да напишете по един и същ модел. Естествено, те ще се различават по съдържание, но трябва да личи, че ги е писал един и същи човек. Трябва да внимавате с превода на английски! При напечатването – да са оформени по един и същ начин, с еднакъв шрифт, размер на буквите и т.н.

Помогнете на учителите!

Ако имате изяви по съответния предмет, напишете ги на лист с името си и го дайте на учителя, за да ги включи в препоръката.

Внимавайте с counselor! Тук трябва да свършите сериозна работа! Напишете на лист всичко важно, което искате да бъде включено в препоръката – успешни изяви по всички предмети (олимпиади и т.н., на които сте класирани – и на какъв кръг…), извънкласни занимания.

Не забравяйте, че учителите трябва да попълнят и бланки, а повечето от тях не знаят английски. Добра идея е да преведете бланката, а най-добре да помолите учителя да отдели време след часовете за всички, на които ще пише препоръки и да попълните заедно бланката – за да е с неговия почерк! Не забравяйте, че е желателно да се пише с печатни букви и плътен черен химикал. Естествено, ако има възможност, можете всички да попълните бланките на пишеща машина или компютър и учителят просто да ги подпише.

Common application – попълва се веднъж, без да се подписва и се снима на ксерокс в колкото екземпляра е нужно. После на всяко копие се полага автентичен подпис!

Забележка:

ако всички бланки са попълнени с хубав черен химикал, няма нужда от подпис на всяко копие!!! може да се подпише попълнената бланка и после да се снима на ксерокс без проблем
ако попълвате бланките на компютър, ще избегнете проблема са различните почерци на един и същи учител

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: