Nikola visited St. John’s college in Santa Fe

Яд ме е. Тук вее на умряло. Няма живот.

Дискусиите, които изглежда са най-важното нещо тук се скапват неимоверно.  Говорих с Лъчо, Митака и с някои които ми харесаха от дискусиите на които присъствах и те казаха че много често това е начина по който се развиват нещата. Говори се че с годините тези които не ставали си тръгвали сами, и че третата година е вече чиста и тн, но не знам.

Ходих на семинара на Лъчо вчера. Щяха да говорят за Политиката на Аристотел и за да не съм съвсем като от гората, прочетох текста който щяха да дискутират.

Дискусиите нямат нищо общо с тези които правихме на курса при тебе. Имаше двама модератори, които почти не модерираха разговора. Зададоха темата и учениците заговориха, но още на 5тата минута се отклониха страшно  от темата – нищо да си дискутират. Много бързо се получи един затворен кръг в дискусията. Чудеха се как да решат проблема за естествените роби и просто забиха – залутаха се в логическата структура на текста. Едно момче се опита да прекара друга гледна точка, но те го игнорираха. Единия модератор я хареса, и предложи да я обсъждат. Но те пак  си заговориха тяхното. Лъчо се опита да разгледа проблема, който онова момче и модератора предложиха, но и него игнорираха. И не е като да говореха нещо съществено – обсъждаха колко смехотворно е жените да са под мъжете, колко отвратително е това че Аристотел подкрепя робството и прочие и прочие. Имаше съвсем лек набег да идат по-надълбоко, но беше неуспешен. Много от хората на дискусията просто не бяха чели текста. Или го бяха чели, но нищо не бяха разбрали.

На курса по математика също много хора не знаеха за какво иде реч в това което трябваше да прочетат, но преподавателя беше готин и движеше нещата някак си. Можеби хората са предимно хуманитарно ориентирани и това е причината за трудностите. Другото което чух е че преподавателите тук не преподавали в областта в която са силни. Може би това че този учител по математика е математик,а другите не са е част от причината лъчовия клас да се е справял най-добре, а останалите да са имали гадно изживяване. Емили каза, че била много разочарована че в нейния курс, вместо да се опитат да разберат математиката на Евклид да речем, говорили само за въпроса “Защо”  – говорили само за общата философия, без да разберат нищо от самите идеи на Евклид.

В лабораторията, където обсъждаха химията на Лавоазие, хората бяха просто противни. Бяха повече от впечатлени от наблюденията му върху плътността на урината и т.н. Направиха таблица на дъската където посочиха цветовете на горене на различни киселини. Имаше закономерност в цветовете, но не успяха да я забележат, и тутора нищо не им казаха, като казаха че няма нищо интересно там. Тутора им специализирал в политическите науки. После тутора почна да говори за Сократ и за връзката между душата и химията. Наречи ме задръстен, но ми се стори като гигантски офтопик.

Яд ме е че идеята е толкова хубава, и толкова скапана в изпълнението си. Защо трябва да разчиташ на някакъв адски късмет да попаднеш на добри учители и в добра група от хора? Също, те прекарват по много малко време върху книгите.

Също ми е страшно как хората които ми харесват искат да се трансферират. Може би този вид училище не е за тях. Не знам. Повечето хора които срещнах са по-скоро цинични от колкото оптимистични – дискусиите гадни, пейпърите – пейн ин дъ ас, оценяването субективно, и какво ли не.

Мисля че повечето хора тук не са пораснали достатъчно за да учат по начина на Великите книги. Като ги гледам, май по им харесва че учителите са толерантни към мързел и така нататък.
Мисля че би било много хубаво място да прекараш 4 години ако имаш повече жизнен опит.

Абсолютно съм сигурен че класовете и знанията които се получават тук не са на нивото на класовете в други хуманитарни университети. Не мисля че аз бих излязъл оттук готов за живота.
За три дни бях в гадни класове и хората бяха цинични.

Тук няма никакви извънкласни занимания. Уж всички са свободни, но то е като да си свободен във вакуум.
Как се очаква да се развиваш като човек, ако всичко което правиш е да четеш как други хора са живели и мислили, а ти самия нищо не правиш?

Не знам как да си споделя впечатлението точно. Не е като колежа да е напълно лош, но и не мисля че бих дошъл да уча тук. Идеята е готина, но в сегашния си вид мисля че отнема много повече отколкото дава на студентите.

Advertisements

One response to this post.

  1. Posted by Radina on March 16, 2009 at 8:05 am

    уау..а на мен ми звучеше като перфектния колеж..свобода, философия бла бла.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: