Антон за Harvey Mudd College

В момента Антон прави PhD. В отговор на въпрос на кандидат-студент, който се интересува от информатика, той дава  информация за колежа си. Обърнете внимание на следните аспекти: размер, взаимоотношения професори-студенти и студенти-студенти, либерално образование, наличие на graduate students:

Колкото до  Harvey Mudd College (HMC) … ами мисля, че това беше перфектният избор за мен. В твоя случай това може да не е така. Помисли си какво най-много искаш от един университет и виж, кой институции отговарят на критериите ти. Някои от фактите, които ме накараха да избера HMC:

– Колежът е малък. Моят випуск бяхме около 170 човека (всички специалности). Това е сравнимо с випуските в гимназиите в БГ.

– Професорите са супер професионалисти, и в същото време земни, дружелюбни и приятни хора, винаги готови да ти помогнат ако имаш
проблеми. Често участват в oncampus activities. Например, единият от професорите по Математика свиреше на барабани на партита. Сега май няма време, защото му се родиха 2 деца. Друг пример – аз и още няколко студента бяхме запецнали на една домашна. Оказа се, че професорът си е в офиса в 3 през нощта, тропнахме на вратата му и той ни прие веднага.

– Поради това, че колежът е малък, професорите те знаят по име. Както казват \”В други университети ти си номер, тука си име.\”

– Академичната атмосфера насърчава collaboration. Често работиш заедно със други по проекти. Всички студенти са супер умни, но си и помагат много. В други университети, има случаи, в които ще ти откажат да ти помогнат, за да не би да изкараш по-висока оценка от тях.

– liberal arts education – ще трябва да вземеш класове, които не са в твоята специалност. На пръв поглед това не изглежда много полезно, но като завършиш, няма да си ограден само от computer scientists, и прави добро впечатление ако покажеш малко по-задълбочено знание в различни предмети.

– Предполагам, че те интересуват главно Computer Science и Math, затова ще наблегна на тях. Програмата по Computer  Science е доста добра. Що се отнася до състезания, има един клас, който подготвя студентите за олимпиади по програмиране. В други университети се предлагат повече класове и подготовката е по-солидна, но въпреки това, отборът от HMC се представя добре. Тази година спечелиха първо място в regionals (взеха първо място в Southern California regionals (биха Caltech и други в региона) и отидоха на световното в Китай). Но като цяло хората повече се ориентират към research и по-малко към състезания. Но винаги има желаещи за състезания и студентите са доста добри.

– в университети, където има graduate students, (почти винаги) няма research projects за undergraduates. А ако има, най-вероятно ще си advise-нат от graduate студент, а не от професор. В HMC няма graduate students и може да правиш research, което ще ти помогне много ако решиш да кандидатстваш в grad school след бакалавърската степен. Лятото има конкуренция за research projects. Но през учебната година, ако нямаш много класове, може да вземеш Indpendent Study с някой професор.

– Harvey Mudd е колежът основал Clinic Progam (виж [1] и [2] долу), която други университети също почнаха да копират. Може да прочетеш повече на уеб страниците, но накаратко, компании дават на колежа солидна сума и групи от по 4 студента работят през последната си година в колежа по проекти предложени от компаниите. Този клас фактически е твоя senior project/thesis, които се предлагат в други университети. Имаш телефонни разговори с представители на компаниите всяка седмица; времето, което се очаква да отделиш за класа е толкова, колкото отдляш за другите предмети …

– HMC е добре по отношение на college rankings [3], [4]

– представя се добре в състезания по Математика [5]. На последното състезание HMC е станал 12 от всички институции в САЩ и  Canada предлагащи бакалавърска степен (в това число MIT, Caltech, Harvard, Princeton, etc). Доколкото си спомням, почти всяка година  HMC е в топ 15 а най-доброто представяне е 5то. Повече инфо можеш да намериш тука [6]

Надявам се сам ти дал добра представа за колежа. Ако искаш, пиши ми малко по-конкретно какво те интересува (Programming Languages, Artificial Intelligence, …) и ще те запозная (виртуално) с подходящите професори.

[1] http://www.hmc.edu/academicsclinicresearch/clinicprogram.html
[2] http://www.cs.hmc.edu/clinic/projects/
[3] http://www.hmc.edu/newsandevents/mudd-named-a-best-college-by-princeton-review-2010.html
[4] http://www.hmc.edu/newsandevents/us-news-2011.html
[5] http://www.hmc.edu/newsandevents/putnam-competition-2009.html
http://www.hmc.edu/newsandevents/acmWin09.html
[6] http://www.math.hmc.edu/program/department/facts/
[7] http://www.hmc.edu/newsandevents/acmChina10.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: