Foundation year UK

Аз съм много доволна от foundation годината която взех, но може би първо трябва да започна с кратка история за мен и при какви обстятелсва направих избора си за foundation година.

След като завърших гимназия и преди да кандидатствам в Англия минаха 5 години. През това време бях ходила на няколко бригади в щатите, което ми помогна да подобря и да боравя говоримо с английския на прилично ниво, но в  никакъв случай на академично. Моите най-големи притеснения бяха, че не мога да пиша есета на английски и почти бях забрвила как се учи. Дипломата ми също не беше отлична, а ТОЕФЛ-а ми беше нисък. Така че за един добър старт в университета ми трябваше добра основа и foundation годината се оказа решение в моя случай.

Какво представляваше foundation годината. Аз имах един основен модул (или предмет) и два помощни. Структурата на основния модул е така организирана, че да ни запознае е с най-емблематичните трудове в разнообразните сфери на психологията.  Докато двата допълнителни модула развиваха умения за писане на академично есе и лабораторни доклади, воденето на дебати и презентация (едни от основните методи за изпитване в английските университети, различни от изпита на края на семестъра).

Сега от позицията на първа година студент, смятам че съм направила правилния избор. Голяма част от основната литература за тази година вече съм я чела, благодарение на foundation годината, и мога да се средоточа върху повече странична  литература (и така да получа по-добра оценка и по-задълбочени знания по определената тема). Уменията, които придобих по време на foundation годината ми помагат в писането на есета и търсенето на странична литература. Създадох си много контакти и приятелства, така че знам с кого мога да работя в група тази година по проекти. Факторът културен шок вече е преминал, така че също не ми създава допълнително напрежение. Накратко, ако трябва да се върна назад и да се изправя пред същия избор “да взема или да не взема” foundation година, отново бих се доверила на foundation година.

Внимание! Не за всяка foundation програма се отпускат заеми. По-вероятно е заем да се отпуска за foundation година, която се предлага като част от 4 годишна бакалавърска програма.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: